Ο βασιλιας των προστιμων

Η «βεντέτα» μεταξύ Παναθηναϊκού και Euroleague που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες φαίνεται πως καλά κρατεί, μετά τη νέα τιμωρία της Πράσινης ΚΑΕ. Όπως έγινε γνωστό, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με 100.000 ευρώ πρόστιμο και 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τη συμπεριφορά των οπαδών του στις δυο αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα. Συνδυαστικά με τα προηγούμενα πρόστιμα της ομάδας, αλλά και του ιδιοκτήτη της το συνολικό ποσό των φετινών προστίμων ανέρχεται σε 260.000 ευρώ και, αν υπολογίσουμε ότι οι απώλειες των 4 αγωνιστικών θα είναι μεταξύ 400.000-750.000 ευρώ, οι πράσινοι θα στερηθούν από τα ταμεία τους ένα ποσό που ίσως αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ!

Με αφορμή λοιπόν τη νέα τιμωρία γράφονται πολλά περί «δικαίων και αδίκων», όπως και περί πολέμου της διοργανώτριας αρχής απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αναμφίβολα η στάση της Euroleague είναι απαράδεκτη σε πολλά ζητήματα, η αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων ανεπαρκής και η προβολή της διοργάνωσης πολύ μικρή, συγκριτικά με τις πραγματικές της δυνατότητες. Επίσης, στο παρελθόν έχει σχεδόν «απαξιώσει» ομάδες που προσέφεραν στην ανάπτυξη της διοργάνωσης, κάτι που έχουν βιώσει «στο πετσί τους» οι πράσινοι. Καλό θα είναι όμως για τον οποιονδήποτε, προτού κατηγορήσει τους υπολοίπους, να ρίχνει και μια ματιά στον καθρέφτη, γιατί ίσως φέρει κι αυτός μερίδιο ευθύνης.

Οι λόγοι της τιμωρίας ήταν η ρίψη βεγγαλικών και φωτοβολίδων, η χρήση σειρηνών και οι υπεράριθμοι θεατές των δυο αγώνων. Όλα τα παραπάνω δεν έλαβαν χώρα πρώτη φορά σε ελληνικό γήπεδο. Από την αρχή μάλιστα της χρονιάς η διοργανώτρια αρχή είχε τιμωρήσει ήδη με πρόστιμα για κάποιες από τις παραβάσεις και είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μεγαλύτερης τιμωρίας, κάτι που οι διοικούντες του Παναθηναϊκού γνώριζαν. Όταν μάλιστα μια ομάδα έχει τιμωρηθεί με μικρό ποσό για μια παράβαση και δεν συμμορφώνεται, είναι πολύ λογικό η επόμενη ποινή για τον ίδιο λόγο να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αφού μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να ευαισθητοποιηθεί. Ούτως ή άλλως, δεν υπήρξε κάποιος που να θεωρήσει άδικη την τιμωρία για τους παραπάνω λόγους.

Αναφορικά δε με τους υπεράριθμους οπαδούς, το πρόστιμο (60.000 ευρώ + 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών) ήταν χάδι, καθώς εδώ υπήρξε τεράστια αμέλεια από μεριάς της ΚΑΕ. Οι κερκίδες του επάνω διαζώματος του ΟΑΚΑ έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένο αριθμό θεατών και μόνο τότε είναι ασφαλείς. Στους δυο αυτούς αγώνες, ο αριθμός θεατών που υποδέχτηκαν ήταν σχεδόν διπλάσιος. Επιπλέον, αν για οποιονδήποτε λόγο παρουσιαζόταν η ανάγκη να εκκενωθεί το γήπεδο, αυτό θα ήταν πρακτικά αδύνατο λόγω των θεατών, που είχαν πλημμυρίσει ακόμη και τους διαδρόμους μεταξύ των καθισμάτων. Εν ολίγοις, υπήρξε παράβαση του σημαντικότερου ζητούμενου για έναν αγώνα: της ασφάλειας των θεατών. Κι εδώ καμία διαφωνία για το δίκαιο της τιμωρίας.

Το μεγάλο πρόβλημα όλων ήταν το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Παναθηναϊκός. Οι περισσότεροι στηρίζουν το εξωφρενικό της απόφασης στο γεγονός ότι τα φετινά πρόστιμα του Παναθηναϊκού ξεπερνούν ακόμη και το πριμ κατάκτησης του τίτλου, που είναι 250.000 ευρώ. Ένα τέτοιο επιχείρημα δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί τα πριμ της διοργανώτριας αρχής είναι τρομερά χαμηλά. Δηλαδή αν το πριμ κατάκτησης ήταν 5.000 ευρώ, θα ήταν παράλογη μια ποινή μεγαλύτερη από αυτό το ποσό; Οι ομάδες που συμμετέχουν στην διοργάνωση (και ιδίως οι ισχυρές) θα πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση της αύξησης αυτών των ποσών, καθώς τα σημερινά είναι ανίσχυρα κίνητρα για να διατηρούνται ρόστερ των 20+ εκατομμυρίων ευρώ. Αν υπάρχει οικονομικό κίνητρο θα δημιουργηθούν και ισχυρότερες ομάδες, κάτι που είναι θετικό και για τη διοργάνωση και για το άθλημα. Η Euroleague μπορεί να πάρει το παράδειγμα του Champions League και να δει την αίγλη που απέκτησε η διοργάνωση, κυρίως λόγω των τεράστιων αποζημιώσεων που δίνονται στις ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το λάθος είναι το χαμηλό πριμ και όχι το υψηλό πρόστιμο.

Το δευτερεύον πρόβλημα είναι ότι ο Παναθηναϊκός τιμωρείται, ενώ ομάδες που μέχρι στιγμής έχουν συμπεριφερθεί παραβατικά (όπως ο Ολυμπιακός και η Κάχα Λαμποράλ) δεν έχουν τιμωρηθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η συμπεριφορά αυτή από τη διοργανώτρια αρχή αναμφίβολα δεν είναι δίκαιη. Δίκαιο θα είναι όμως να τιμωρηθούν όλες οι ομάδες, εφόσον έχουν προβεί σε παραβάσεις. Το να μην τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός, επειδή δεν τιμωρήθηκαν και οι άλλοι είναι παιδική λογική. Αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή απονομή της δικαιοσύνης, όχι η εύνοια της ομάδας μας. Δυο λάθη ποτέ δεν έκαναν ένα σωστό.
Η κόντρα Παναθηναϊκού-Euroleague λογικά έπαιξε ρόλο τόσο στο ύψος της ποινής, όσο και στην άμεση «ανταπόκριση» της Βαρκελώνης. Το γεγονός αυτό όμως πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την αξιολόγηση της τιμωρίας που είναι λογική για οποιαδήποτε στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν οι αγώνες τους να διεξάγονται σε ανθρώπινο κλίμα ή αν επιθυμούν η κερκίδα να θέτει τους όρους. Πέραν των λόγων της τιμωρίας, στα ελληνικά παρκέ θα δει κανείς σωρεία παραβάσεων που ξεκινούν από ρίψη αντικειμένων και φτάνουν μέχρι τα χυδαία υβριστικά συνθήματα και το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι εύκολο να διορθωθεί η κατάσταση, εφόσον ύπαρξη διάθεση. Μέχρι τότε θα δέχονται προσβολές και υποδείξεις από τους «Απαράδεκτους της Βαρκελώνης». Στον αντίποδα, αν η επιλογή είναι να χαϊδεύουμε την εξέδρα, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το λόγο παραμονής σε μια διοργάνωση που είναι εχθρική και ανταμείβει με ψίχουλα τους «πρωταγωνιστές» της.

Advertisements

Σχολιάστε..

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s